coconut-normal.jpg

 

13. lokakuuta 2013 

 

Seikkailu maalla olikin tervetullutta vaihtelua jatkuvaan laivassa oloon. Ilmeisesti minun olisi kuitenkin pitänyt pitää aistini kymmenkertaisesti vireämpänä, kun päistikkaa sukelsin vihreään orkideoiden, jättiläiskokoisten puiden ja liaanien täyttämään lehvämereen. - Viidakkopolku ei ilmeisesti olekaan sopiva kulkureitti ajatuksissaan kulkeville, kiukkuisille kapuille. Vaikka sitä itse raivaisikin. Oli hyvin lähellä, etten taas kerran heittänyt henkeäni.

 

Mutta koska olen nyt niin tööt uuvuksissa, en jaksa olla mikään hemingway ja takertua turhiin yksityiskohtiin. Kerron siis ne kymmenien sekuntien tapahtumat, mitkä muistan, mahdollisimman lyhyesti.

 

Olin suurella innolla, sapeli heiluen, valloittanut pimeintä Afrikkaa noin muutaman kymmenen metriä, kun vastaani oli tullut saniaisten reunustaman joen kiemurainen mutka. Lähdin ylittämään jokea lahoa puunrunkoa pitkin ja huis hais krokotiili hyökkäsi tyhjyydestä ja koppasi jalkani aamupalakseen. Tuosta noin!

En ala tässä ruikuttaa tuskastani, enkä kärsimyksestäni. Kerron mitä muistan. Jalkani oli polven alapuolelta hävinnyt kokonaan ja tunsin leijuvani tajuttomuuden rajamaille. Viimeisenä ponnistuksenani heittäydyin yhdellä jalalla hypäten vastarannalle, onnistuen väistämään jalkani napanneen krokotiilin paikalle uineiden ystävien ahnaat kidat. Muusta en muistakaan mitään.

 

Havahduin tajuttomuudesta Nurkkajäniksen pölpötykseen; makoillen turvallisesti Coconutin kannella riippumatossa. Johnny Boy oli kuulema nähnyt päänsä sisällä retkeni ja hän oli hälyttänyt Nurkkajäniksen mukaansa pelastustöihin.

Ja tässä minä nyt olen, ihan avuttomana ja kipujen turruttamana. Nurkkajänis on ommellut jalkani kuntoon ja käärinyt sen sievään pakettiin. Tarjottimella on vieressäni Davy Jonesin juhlapuujalka ja sitä pitäisi testata tuolla rannalla, jahka hieman toivun tästä ensin. Jänis oli kuulema löytänyt sen meren pohjasta sukellellessaan lähellä saarta, jossa oli tutustunut vesikauriiseen. (- Emmekä me muuten sitä olisi Davy Jonesin juhlapuujalaksi tienneetkään, ellei siihen olisi ollut kaiverrettuna teksti Davy Jones.)

Voi sentään. Olen alkanut tosissani miettiä, onko urani meriä seilaavana kapteenina nyt ohitse. Juuri nyt en jaksa sanoin kuvailla, miten epäoikeudenmukaiseksi tunnen maailman.

Hetkellinen valopilkku oli jäniksen tieto siitä, että Kansainvälisen merirosvounionin sairauskassasta (länsimaiden ensimmäinen ja vanhin sosiaalijärjestelmä) maksettaisiin korvauksia raajojensa menettäjille. Otin asiasta heti selvää (Piraatin Käsikirja; luku 5. “...Oikea käsi 500 goldenia, vasen käsi 400 goldenia, silmä 100 goldenia, jalka 60 goldenia...”) - Harmi vain, se koskikin ainoastaan meritaisteluissa tapahtuneita menetyksiä. Piristääkseen lopulta apaattista mielentilaani Nurkkajänis muistutti, että menetin ”vain puoli jalkaa”. Ja että monet ihmiset tulevat vallan hyvin toimeen yhdellä jalalla. Miten lohdullista.

 

Muuta: Coconut on edelleen hiekkasärkällä jumissa. Johnny Boy ei tullut enää laivaan, vaan lähti Nurkkajäniksen kertoman mukaan kohti savanneja. Mietin, oliko syy käytöksessäni, olinhan lähtenyt pakoon Johnny Boyn syvälle sieluuni tunkeutuneita ajatuksia.

Tajusin nyt, että piilotan omaa sisimpääni kaikilta, jopa tärkeimmiltä ystäviltäni. Esitän koko ajan rooliani kaiken tietävänä kapteenina, jonka ajatuksia ei kukaan saa kyseenalaistaa. Ja olen koko ajan antanut ymmärtää, että kukaan ei edes kykenisi kyseenalaistamaan ajatuksiani.

Kunnes kohtasin vesikauriin. Hän oli nähnyt epäröivät ajatukseni ja olin ollut täysin kykenemätön piilottamaan niitä.

Tiesiköhän Johnny Boy, että alkaisin vihdoin ymmärtää itseäni? Että alkaisin ymmärtää uskoni voittamattomuudestani ja riippumattomuudestani olevan suurin heikkouteni? (Vai ymmärsinkö?) (Shit.) –Ehkä olisi viisainta olla ajattelematta asioita liikaa. Olen vapaa, itsetietoinen, älykäs ja cool. Ja kapteeni. Vesikauris vain sotki pääni hetkeksi.

 


Kommentit:

Tina: Hö. Lopeta (jalasta) ruikutus ja mars rannalle harjoittelemaan puujalan käyttöä.

Hupulainen: Ihan järkyttävää!!!! Jalka poikki!

Ninnu: Voi ei, mutta onhan nykyään sellaisia ihan oikean jalan näköisiä proteeseja? Puujalka!! Ou nou.

Tina: Maailmassa kuollaan yleensä vastentahtoisesti, mutta tuo nyt on suorastaan viikatemiehelle koreografioitua eroottista tanssia.